Tali leher ialah aksesori yang boleh membuatkan jenis pakaian “Smart Casual” nampak lebih kemas. Ia akan membawa anda ke tahap yang tinggi dalam industri fesyen sama ada anda memakainya dengan sut penuh atau hanya berkemeja sahaja.

Ini kerana sesetengah pekerjaan memerlukan anda memakai tali leher, dan ini mungkin yang menghalang orang ramai untuk memakainya dalam persekitaran kasual, tetapi ia mempunyai kesan yang lebih hebat apabila dipakai secara kasual, kerana hanya segelintir daripada kita sahaja yang melakukan ini. Terdapat banyak gaya tali leher kasual yang berbeza dan sesuai untuk dipakai ketika keluar makan malam atau “First date” anda.

Tetapi apapun anda perlu tahu bagaimana untuk mengikatnya sekurang-kurangnya satu gaya.

Pada satu ketika nanti anda mungkin akan dikehendaki memakai tali leher, sama ada untuk majlis perkahwinan, pekerjaan atau untuk keluar makan malam. Tetapi bagaimana anda mengikat tali leher? Untuk menjawab soalan itu, saya telah menyediakan arahan langkah demi langkah yang mudah ini kepada empat simpulan ikatan yang agak mudah untuk membantu anda.

Cara Mengikat Tali Leher 4 Cara Mudah

Pertama sekali, inilah gambaran keseluruhan. Kemudian, saya akan menerangkan dan memecahkan kepada setiap satu.

Credit Picture from https://restartyourstyle.com

Simpul Empat Dalam Tangan ( The Four-in-Hand Knot )

Yang pertama ialah simpulan Empat Dalam Tangan, kerana ia adalah yang paling mudah untuk dipelajari. Ia adalah simpulan kecil, sedikit tidak simetri yang paling sesuai untuk kolar sempit. Ini adalah simpulan yang paling sesuai untuk situasi kasual, kerana ia tidak kelihatan seperti anda menghabiskan terlalu banyak masa di hadapan cermin untuk mengikatnya dengan teliti. Nampaknya anda hanya memakai tali leher dengan pantas sebelum anda keluar dari pintu, hampir seperti terfikir semula. Selain itu, jika anda tergesa-gesa, inilah simpulan yang perlu diketahui.


Arahan Simpulan Ikat Empat Dalam Tangan
1. Mulakan dengan melintasi hujung lebar ke hujung sempit.
2. Lipat hujung lebar di bawah hujung sempit.
3. Melepasi hujung lebar secara mendatar di atas hujung sempit sekali lagi.
4. Ambil hujung lebar ke atas dan melalui gelung di leher anda.
5. Ambil hujung lebar melalui simpulan di hadapan. Teruskan mengetatkan simpulan dan tariknya ke kolar anda.

Half Windsor

Half Windsor ialah versi simpulan Full Windsor tradisional yang lebih mudah. Sebaik sahaja anda telah mahir dalam ikatan yang ini, ia akan menjadi sangat mudah untuk mempelajari jenis ikatan yang terakhir. Seseorang mungkin mengatakan ia antara batu loncatan kepada ikatan terbaik, tetapi itu tidak membatalkan kelayakannya sebagai simpulan yang hebat dalam gayanya tersendiri. Walaupun ia lebih sederhana daripada gaya formal sepenuhnya, namun ia sama formal, jadi saya tidak menasihati anda untuk memakainya untuk acara santai. Ia lebih sesuai dipakai untuk persekitaran pejabat.

Arahan Half Windsor Tie knot
1. Mulakan dengan melintasi hujung lebar ke hujung sempit.
2. Lipat hujung lebar di bawah hujung sempit.
3. Tarik hujung lebar ke atas.
4. Ambil hujung lebar kembali ke bawah melalui gelung.
5. Gerakkan hujung lebar secara mendatar ke atas hujung sempit.
6. Ambil hujung lebar ke atas melalui gelung.
7. Tarik hujung lebar melalui simpulan di hadapan. Teruskan mengetatkan simpulan dan tariknya ke kolar anda.

Simpulan Pengikat Windsor Penuh ( Full Windsor Tie Knot )

Simpulan ikatan Full Windsor” adalah paling sesuai digunakan untuk majlis rasmi. Anda tidak sepatutnya memakai jenis yang ini secara santai. Ia adalah simpulan tebal, lebar, segi tiga yang simetri sepenuhnya. Ia paling sesuai untuk baju kemeja dengan kolar yang lebar. Yang ini harus dikhaskan untuk majlis perkahwinan, persembahan dan mesyuarat perniagaan penting.


Arahan Simpulan Ikatan Windsor Penuh
1. Mulakan dengan melintasi hujung lebar ke hujung sempit.
2. Ambil hujung lebar ke belakang melalui gelung di leher anda.
3. Ambil hujung lebar ke atas hujung sempit ke arah yang sama anda melintasinya pada langkah 1.
4. Lipat hujung lebar di bawah hujung sempit.
5. Ambil hujung yang luas…
6. Dan kembali melalui gelung ke arah yang sama seperti langkah 4.
7. Lipat hujung lebar secara mendatar di atas hujung sempit.
8. awa hujung lebar ke atas melalui gelung sekali lagi, seperti yang anda lakukan dalam langkah 2.
9. Tarik hujung lebar melalui simpulan.

Simpul Pratt ( Pratt Knot )

Ini adalah simpulan tie yang sesuai untuk sebarang majli seperti formal, kasual atau mesyuarat perniagaan. Ini kerana simpulan Pratt tidak selebar Windsor atau sempit seperti Four-in-Hand dan dengan itu ia sangat sesuai dengan kebanyakan baju pakaian.

Ia adalah satu simpulan simetri, tetapi lebih longgar untuk dipakai daripada Windsor. Simpulan pelbagai guna ini bagus untuk dipakai ke tempat kerja, dan selepas itu anda boleh melonggarkannya untuk penampilan yang lebih kasual apabila anda keluar untuk minum bersama rakan sekerja anda. PERHATIAN : Baca arahan dengan baik, kerana arahan ini bermula sedikit berbeza daripada dua sebelumnya.


Arahan Simpulan Pratt
1. Mulakan dengan menyeberangi hujung lebar di bawah hujung sempit, manakala tali leher tergantung di dalam ke luar di leher anda.
2. Tarik hujung lebar ke atas hujung sempit.
3. Ambil hujung lebar ke bawah melalui gelung dan ketatkan simpulan.
4. Gerakkan hujung lebar secara mendatar ke atas hujung sempit.
5. Tarik hujung lebar kembali ke atas melalui gelung.
6. Tarik hujung lebar melalui simpulan di hadapan. Teruskan mengetatkan simpulan dan tariknya ke kolar anda.

Kesimpulannya, adalah sangat penting bagi lelaki untuk mempelajari sendiri empat simpulan asas ini. Anda hanya perlu pelajari empat jenis ikatan/ simpulan tie ini dengan arahan langkah demi langkah yang sangat mudah ini untuk mengikat tali leher dan terus boleh amalkannya.

Ia sebenarnya tidak begitu sukar. Anda hanya perlu memahaminya.